Två män häktade för rånet i Grebbestad

De två män som sitter anhållna misstänkta för inblandning i värdetransportrånet i Grebbestad förra våren häktades torsdag eftermiddag.

Häktningsförhandlingarna på polishuset i Uddevalla skedde bakom stängda dörrar.
Det var åklagaren som ville ha det så av utredningstekniska skäl.
De två männen är i 40-årsåldern och bosatta i Göteborg. Om de har någon anknytning till Grebbestadstrakten eller ej vill inte åklagaren svara på, men han säger att åtminstone den ene är känd av polisen sedan tidigare.

40-åringen som misstänks för medhjälp till grovt rån säger via sin advokat att han inte haft något uppsåt att medverka till rånet. Han erkänner dock att han tillverkat spanska ryttare, men att det inte har med rånet att göra och att han inte har någon del i brottsplanerna. Det blev ändå häktning för mannens del.

I båda fallen ville åklagaren ha männen bakom lås och bom, så att de inte undanröjer bevis eller försvårar utredningen på annat vis.
Enligt kriminalpolisen i Trollhättan, som utrett rånet, så kan det bli aktuellt med fler gripanden.

I maj anhölls en man från Mariestadstrakten, men han fick släppas i brist på bevis, men misstankarna mot honom finns kvar, att även han skall ha varit inblandad i rånet förra påsken i Grebbestad, då rånarna kom över miljonbelopp.

Rånarna slog till på natten mot tre väktare, som var i färd med att tömma serviceboxarna och fylla på bankomaten i Sparbanken i Grebbestad.
Det var 5-6 maskerade och tungt beväpnade män, som sedan försvann i en stulen bil, som de övergav och tände eld på i Tanumshede. Och där slutade spåren, som nu nästan ett år senare lett fram till att två män kunde häktas idag.

Åtal mot dom två misstänka ska vara väckt före den 19 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".