Miljö

Västkustens fiskar svårt hotade

Läget för de hotade matfiskarna är värre i dag än för fem år sedan. Det visar den nya så kallade rödlistan för marina arter som presenteras i Havets hus i Lysekil i dag.

Artdatabanken är en forskningsinstitution som håller reda på hotade djur och växter i Sverige. Vart femte år presenteras en ny så kallad rödlista.

I dag presenterades de delar av rödlistan som gäller havet. Den visar att många av våra fiskar numera är hotade, både matfisk och hajarter som håkärring.

Den som är allra mest illa ute är slätrockan, som vi faktiskt bedömer har försvunnit som reproducerande art i Sverige, säger Mikael Svensson, som är fiskansvarig på artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet och som i dag befinner sig på Havets hus i Lysekil.

Andra akut hotade arter är håbrand, pigghaj, bleka, långa, kolja och torsk.

– Torsken är starkt hotad. Den har försvunnit från många ställen på västkusten. De vanligaste matfiskarna finns på rödlistan, säger Mikael Karlsson. Vi ser faktist en försämring.

För många av fiskarna är läget värre i dag än för fem år sedan. Även nya arter har tillkommit, som havskatt och sjörygg. Och för koljan ser det mycket mörkt ut.

I dag finns det bara lekbestånd kvar av koljan i Gullmaren och i Öresund, säger Mikael Svensson.

Enligt den nya rödlistan är beståndet vid den svenska västkusten fortsatt mycket dåligt.

– Tittar vi på långan har vi en långsiktigt nedgång och vi har bara svaga bestånd kvar.

Mikael Svensson hoppas nu på hjälp från politikerna när det gäller de hotade arterna.Thomas Graf

thomas.graf@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista