Strömstad

Hedelinska tomten kan innehålla fynd

I sommar ska man påbörja arkeologiska utgrävningar mitt i centrala Strömstad. Arkeologerna hoppas hitta historiska fynd.

På den plats där Hedelinska huset brann ner till grunden i mars 2007 hoppas arkeologer kunna hitta sentida fynd från 1600- och 1700-talen. I sommar ska man påbörja utgrävningarna på Hedelinska tomten som ligger mitt i centrala Strömstad.

Det är en tomt som är byggd på 1700-talet och vi vet ju inte så mycket om staden och vad som fanns här då, säger Ulf Hansson, på Strömstads museum.

I början av juni ska de arkeologiska utgrävningarna påbörjas för att man ska få en bättre bild om hur livet i Strömstad såg ut för 300-400 år sedan.

Det är Rio Kulturkooperativ i Fjällbacka som ska leda utgrävningarna – ett beslut som togs efter att man funnit fynd på tomten vid en provgrävning för två år sedan.

Man grävde några provschakt där då och fann bland annat kritpipor och ostindiskt porslin, säger Ulf Hansson.

Att gräva mitt i centrala Strömstad och att gräva efter sentida föremål som det handlar om här är väldigt speciellt, enligt Ulf Hansson.

– Det här ska bli väldigt spännande. Framför allt för att det handlar om fynd från senare tid. Arkeologi omfattar vanligtvis stenåldern och den delen av historien. Men här handlar det om 1700-talet och om man har tur även fynd från 1600-talet.

Om det finns intresse kommer Strömstads museum att anordna guidade visningar på utgrävningsplatsen i sommar, säger Ulf Hansson.

– Ja, om behovet finns gör vi det. Jag hoppas också att vi får visa upp eventuella fynd här på museet också, säger han.Thomas Graf

thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista