Trollhättan

Facket får nya medlemmar via nätet

Sociala medier, som bloggar och Facebook, kan vara ett sätt för facket att locka nya medlemmar, efter några års medlemsflykt. Det menar Lärarförbundet i Trollhättan.

– Jag tror det är ett verktyg där man kan nå andra medlemsgrupper än dem man nått innan, säger Lärarförbundets ordförande i Trollhättan, Linda Forssén.

Linda Forssén själv både bloggar och skriver på Facebook.

– Det är ett naturligt sätt att vara i den nya generationens vardag.

 Linda Forssén säger att det inte är självklart för unga människor att vara med i facket i dag.

– Då måste man finnas där de lockas att vara med.

 Medlemsflykten från facket avstannade förra året, åtminstone när det gäller TCO och SACO. LO-facken fortsatte tappa medlemmar. Men TCO-facket Lärarförbundet hörde till dem som ökade medlemsantalet igen. Och Linda Forssén tror alltså på sociala medier som ett sätt att locka till fackligt engagemang.

– Den största vinsten är nog transparensen i organisationen, att man visar att man är öppen för ett ökat engagemang från medlemmar på golvet och på gräsrotsnivå.

Lärarfacket blir mer observant på vilka frågor som är viktiga för medlemmarna, menar Linda Forssén, som uppdaterar både bloggen och Facebook-sidan minst två gånger i veckan.

– Det är positivt att fler än bara lärarna själva kan tycka saker för lärarnas skull, säger Linda Forssén.

Lokalavdelningen i Trollhättan ökade medlemsantalet förra året, liksom Lärarförbundet centralt.


Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista