Tre månader med Spyker

Saab växlar upp och återanställer

Om sex veckor, den 7 juni, växlar Saab upp takten på linan och 200 är på väg att återanställas för att kunna tillverka 39 bilar i timmen.

                                                                         

Ordföranden för IF Metallklubben på Saab, Håkan Skött, är glad över att förhandla om en personalökning i fabriken samtidigt som han ser tillbaka på ett jobbigt år.

– Det har ju varit en mängd olika frågor under den här resans gång som vi normalt inte hanterar och beslut som i många fall varit jobbiga att ta men som samtidigt varit nödvändiga för att ge det här företaget en chans, säger Håkan Skött, ordförande för IF Metallklubben på Saab.

Det har varit ett ovanligt år för metallfacket som under året fått se 650 metallare lämna fabriken och som på en rad områden fått ge efter för att inte riskera att företaget försvann. 

Det var visserligen en del som återanställdes i november och nu, tre månader efter beskedet att Spyker köper Saab, är ytterligare cirka 200 på väg in så att fabriken kan gå upp på 39-takt, alltså bygga 39 bilar per timma de 8 timmar per dag som fabriken är igång.

Och efter semestern väntar nästa förhandling om att ta in ytterligare personal för att kunna gå upp på tvåskift.

Men trots att det är en del positivt som väntar så har Saabarbetarna ett fortsatt hårt arbete framför sig.

– Det här året kommer att bli otroligt jobbigt och vi tog ett beslut för några veckor sedan att ändra vår semester som redan var bestämd till fyra veckor, till tre veckor, bara för att få ut så mycket bilar som möjligt.

– Men har vi nu fått den här chansen så ska vi se till att det blir så bra som möjligt, säger Håkan Skött, IF Metallklubbens ordförande på Saab i Trollhättan.


Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista