Färgelanda

Mobbad pojke får 80 000 kronor

Det långdragna mobbningsfallet i Färgelanda har kommit till ett slut. I dag förlikades parterna i Vänersborgs tingsrätt.

I dag hölls en muntlig förberedelse i Vänersborgs tingsrätt där parterna skulle utreda ärendet ordentligt för att se om man kunde komma överens och därmed slippa att gå vidare till rättegång. Och efter drygt två timmar hade man gjort just det – nått en förlikning.

– Barn- och elevombudet och Färgelanda kommun har träffat en förlikning som innebär att kommunen ska betala 80 000 kronor till eleven senast den 28 juni, säger barn- och elevombudets jurist Tove Björnheden.

– Förlikningen innebär också att Färgelanda kommun går med på att eleven har varit utsatt för kränkande behandling. Vi har också kommit överens om att kommunen har vidtagit vissa åtgärder, men att de inte varit tillräckliga för att förhindra kränkningarna, säger hon.

Barn- och elevombudet har krävt Färgelanda kommun på drygt 134 000 kronor. Men enligt överenskommelsen i dag ska kommunen betala 80 000 kronor till pojken.

– Vi är nöjda med det beloppet, säger Tove Björnheden. Vi har pratat med familjen och de är också nöjda med förlikningen och att man nu slipper rättegång.

Färgelanda kommun representerades av juristen Olof Welander, men han ville inte uttala sig mer än att man nått en förlikning.

– Jag är ledsen, men jag kan inte kommentera förlikningen utan får hänvisa till kommunen. Det enda jag kan säga är att vi har nått en överenskommelse och att kommunen kommer att reglera det, enligt domen.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista