Mellerud

Dag tre i Sunnanårättegång

Uppdaterad: 17:00
Den tredje rättegångsdagen kring Sunnanå hamn utanför Mellerud är klar. Det har varit en viktig dag för åklagaren Sune Johansson.

Hans främsta expertvittne, samhällsbyggnadsdirektören Dick Hedman från länsstyrelsen, förhördes om länsstyrelsens roll i bygget av 48 flytande sjöbodar.

Åtta personer, sju fritidspolitiker och en tjänsteman, står åtalade för tjänstefel när de beviljade bygglov för 48 flytande sjöbodar.

Dick Hedman är mycket klar i sin bedömning av det bygget.

– Det var nog en av de värsta avvikelser från detaljplan jag har sett. Det är unikt, säger Dick Hedman.

Men i följande förhör med två av Melleruds kommuns tjänstemän kom det fram att det skiljer mycket i beskrivningen av hur beslutet om bygglov av 41 sjöbodar genomfördes.

Tjänstemännen hävdar att politikerna blev varnade för att det kunde vara ett kontroversiellt beslut.

I tidigare förhör har politikerna sagt att de inte hade blivit upplysta om att det kunde vara några problem.

I morgon (onsdag) blir det några ytterligare vittnesförhör och på eftermiddagen startar slutpläderingarna från försvarsadvokaterna.

Här nedan kan du läsa Sveriges Radio Västs direktrapportering från den tredje dagen i rättegångssalen:

15.55 Förhöret avslutat och därmed är också dagens förhandlingar slut.

15.45 Nu är det dags för en juridisk diskussion om vad mindre avvikelse kan betyda i en detaljplan. Olof Moberg sammanfattar det bäst med att säga att det är en mycket knepig fråga som många kommuner vill diskutera.

15.30 Dags för ett av försvarets vittnen. I detta fall är det Olof Moberg som arbetar som jurist för Sveriges Kommuner och Landsting. Stadsarkitekt Charles Hörnstein hade kontakt med juristen om bedömningar kring sjöbodsbygget vid Sunnanå hamn.

15.15 Försvarsadvokaterna har en mängd frågor till Renee Olsåker. Framförallt försöker de reda ut vem som hade ansvar för beredning av bygglovsansäkan om 41 sjöbodar.

14.45 Olsåker hävdar att både hon och stadsarkitekten sa till nämnden att man borde skjuta upp beslutet om 41 flytande sjöbodar. Det är en fråga där ord står mot ord ordentligt. Sju ledamöter, fritidspolitikerna, har tidigare sagt att det inte hört några betänkligheter från tjänstemännen.

14.15 Det är dags för ett nytt vittnesförhör. Denna gång Renée Olsåker, som 2006 var bygg- och miljöchef i Melleruds kommun. Hon vittnar bland annat om utbildningen för nämndledamöter.

14.00 Försvarsadvokaterna har haft en mängd frågor till bygglovsingenjören Boqvist. De flesta har handlat om hur hans minnesbilder var av nämndmöte den 14 juni 2006 och det som skedde innan.

13.30 Förhöret pågår med Bengt Boqvist. Boqvist hävdar att både han och stadsarkitekt Hörnstein varnat bygg-och miljönämnden för att det kunde finnas bekymmer med att godkänna bygglov för 41 flytande sjöbodar. Trots att ingen av nämndens ledamöter kommer ihåg något sådant.

13.00 Rättegången startar igen efter lunch. Nu förhörs Bengt Boquist som är bygglovsingenjör i Melleruds kommun. Åklagare Sune Johansson frågade om hur det gick till att besluta om bygglov. Boquist säger att både han och stadsarkitekten var kritiska tilll beslutet.

10.45 Förhöret med Stig Larsson som handlade om diskussionen kring detaljplanen i kommunen, är nu avslutad. Det blir uppehåll till klockan 13.

10.30 Det har varit paus efter förhöret med Dick Hedman. Nu startar förhöret med Stig Larsson, som satt i kommunstyrelsen 2002 till 2006. Åklagare Sune Johansson frågar om detaljplanen för Sunnanå hamn.

9.40 Samhällsbyggnadsdirektör Dick Hedman är mycket bestämd om att 48 flytande sjöbodar var en kraftig avvikelse från detaljplan. Det är åklagare Sune Johanssons huvudargument i sitt åtal mot åtta personer om tjänstefel. Hedman är åklagarens starka expertvittne.

9.05 Förhöret med Dick Hedman, samhällsbyggnadsdirektör på länsstyrelsen, kommer inte igång. Hedman vill visa bilder i en presentation. Försvararna protesterar intensivt eftersom det inte är material som de har tagit del av. Det blir i stället ett muntligt förhör utan bilder.

9.00 Den tredje dagen av rättegången börjar.  Enligt plan ska rättegången ta fem dagar och avslutas på torsdag.


Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista