Uddevalla

Lärlingsutbildning får gott betyg

Lärlingsutbildningen på Uddevalla gymnasium har gett goda resultat. På måndagen var EU-parlamentariker Marit Paulsen (FP) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) på besök, för att träffa några av eleverna.

Lärlingsutbildningen innebär att eleven är i skolan två dagar i veckan och tre dagar ute på en arbetsplats. David Sundström, från Dals-Ed, pluggar till snickare på byggprogrammet och han är nöjd med att vara lärling.

– Man kommer in på ett företag och förhoppningsvis har man sedan fast jobb på företaget, säger han och han har goda förhoppningar om att få jobb på det företag han praktiserar på.

Var det ett självklart val för dig att söka till denna utbildning?

– Ja, jag var lite trött på att läsa i skolan så jag tyckte att det var en bra utbildning, poängterar David Sundström.

Utbildningsminister och ordförande för Folkpartiet, Jan Björklund, anser att mötet med eleverna i Uddevalla var givande.

– Jag vill att lärlingsutbildningen ska bli stort i Sverige. Det här är ett bra sätt att lära sig ett yrke, att vara på en arbetsplats. Uddevalla ligger i framkant. Sedan vi drog igång försöket har man kört detta med hög kvalitet och i stor skala och nu är det ytterligare 200 ungdomar som söker hit i höst och det är ett gott betyg.

Isabelle Olsson från Strömstad går, liksom David, sista året, men på barn- och fritidsprogrammet.

– Jag har fått väldigt mycket erfarenhet av den här linjen.

Att läsa en bok om barn tror jag inte fungerar så bra, inte så bra som det gör att studera på den här linjen, säger hon.

Vad gav det er att Marit Paulsen och Jan Björklund var här?

– Jag tycker det är bra att de visar upp sig. Vi känner oss värdefulla då, säger Isabelle Olsson.


Carina Lindskog
carina.lindskog@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista