Tre månader med spyker

Saab behöver lojala kunder

Tre månader efter beskedet att GM säljer Saab till Spyker Cars byggs det bilar igen i Trollhättan. Men för att lyckas behöver Saab riktigt lojala kunder skriver SR Västs bilindustrireporter Jörgen Winkler.

Produktion har inte startat utan gnissel men det var förutsett. Nu gäller det att få igång försäljningen.

För en månad sedan ryckte produktionschefen Gunnar Brunius i startsnöret och Saab nummer 1 i den nya eran började sakta snirkla sig genom fabrikslokalerna på Stallbacka industriområde.

Spykers vd Victor Muller och Saabs vd Jan Åke Jonsson tog varandra i hand och log mot det samlade pressuppbådet.

Sedan dess har det varit ett frenetiskt jobb med att få det hela att rulla igen för produktionsstoppet i början av året som orsakades av att GM satte Saab i likvidation fick följder som fortfarande märks.

Framför allt hos underleverantörer som blev av med Saab som kund för en tid och blev tvungna att planera för att göra något annat.

Men det gick ändå ganska snabbt att få igång maskineriet tack vare lojala anställda som ställer upp på företaget för att ge företaget och sig själva en chans.

Den chansen har dock sina begränsningar för än så länge kan Saab bara tillverka sin gamla 9-3-modell och senare i år börjar den nya 9-5:an att byggas till kund.

Inte så mycket att välja på ännu hos Saabhandlaren alltså och det dröjer ett tag innan Saab kan visa upp ett konkurrenskraftigt modellprogram.

För att hålla uppe intresset har Victor Muller än en gång pratat om vikten att få fram en mindre sportigare Saab som framför allt skulle locka yngre köpare.

Men den modellen finns inte med i planen för de närmsta åren.

Så Saab får hoppas på lojala kunder men för att kunna bli riktigt attraktiv så behöver Saab skaffa mer pengar.


Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista