Färgelanda

Fler miljoner till Björnhuset

Ytterligare 16,5 miljoner kronor ska gå till livsmedelsföretagen i Björnhuset, i Färgelanda.
Det beslutade kommunfullmäktige sent i går kväll. 
Nu är kostnaden för det kommunala projektet uppe i nästan 90 miljoner kronor.

Före kommunfullmäktigemötet marscherade ett 50-tal färgelandabor genom samhället med olika plakat som bland annat krävde ett "stopp på miljonrullningen" och ett "stopp på lögnerna."

Alf Fredriksson var en av dem som gick med i demonstrationståget.
– Det hela är väldigt negativt. Allt det här drabbar ju hela kommunen i många år framöver.

– Jag tycker det är fel att de tar pengar från skolorna och lägger på Björnhuset, sa Annie Adolfsson som var med om sin allra första demonstration.

Det blev ett långt möte, med många saker som skulle avhandlas. Endast frågan om mer pengar eller inte, till Björnhuset, tog hela två timmar. Det var många som ville upp i talarstolen under kommunfullmäktigemötet.

Efter en mängd olika omröstningar blev det alltså bestämt att kommunen ska betala ytterligare 16,5 miljoner kronor till näringslivsprojektet med Mathuset AB i det omdebatterade Björnhuset. Kommunstyrelsens förslag låg på 18 miljoner extra. 28 ledamöter röstade för, medan 6 reserverade sig.

Kristdemokraten Peter Johansson var en av dem som röstade emot.
– Jag är rädd att det går ut över skola, vård och omsorg. Det är så mycket pengar det handlar om. Kommunen kanske förlorar sex miljoner per år.

Socialdemokraten Ulla Börjesson var däremot nöjd efter kvällens möte.
– Jag tror att det här kommer att skapa en hel del positiva effekter. Jag tror att det blir fler arbetstillfällen och det innebär inflyttning till Färgelanda kommun.Carina Lindskog

carina.lindskog@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista