Politik

Sverigedemokraterna når inte kusten

Bohuskusten ser ut att förbli en vit fläck för Sverigedemokraterna. Än är inga valsedlar beställda till någon kommun i kustbandet.

Sverigedemokraterna har redan bestämt sig för att ställa upp i valet i två tredjedelar av Sveriges kommuner, långt fler än i valet för fyra år sedan.

Sverigedemokraterna har hittills beställt valsedlar till kommunvalet i sju av de 14 kommunerna i Sveriges Radio Västs område: Åmål, Dals Ed, Mellerud, Färgelanda, Vänersborg, Trollhättan och Munkedal.  Men Bohuskusten är i stort sett en vit fläck för Sverigedemokraterna.

– Vi har litet svårare att få genomslag utmed kustremsan i Bohuslän och riktigt varför det är så har jag svårt att svara på. Vi har lite lättare att hitta kandidater och aktiva medlemmar inåt landet. Det är något vi får dras med och jobba med naturligtvis, säger Jimmie Stranne, ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Väst.

I valet 2006 fick Sverigedemokraterna fullmäktigemandat i sex av de 14 kommunerna. I Munkedal, Lilla Edet, Mellerud och Färgelanda fick de mandat utan att ha anmält några kandidater. I tre av de sex kommunerna (Munkedal, Lilla Edet och Trollhättan) har SD lämnat en tom stol efter sig, i en kommun (Mellerud) är mannen som valdes in nu så kallad politisk vilde.

– Många av de här stolarna som i dag står tomma är platser som besattes av människor som vi inte nominerade utan av människor som satte upp sitt namn på en blank valsedel, eller möjligen satte upp sin kompis. Nu ska vi, i så stor utsträckning som vi kan, besätta platserna i kommunerna med egna nominerade kandidater som är väl införstådda med vad ett mandat innebär, säger Jimmie Stranne.

I flera kommuner ställer Sverigedemokraterna bara upp med en kandidat. Det finns alltså inga marginaler alltså om någon väljs in och slutar under mandatperioden.

--  Vi jobbar naturligtvis med att få fler namn i de kommuner vi redan ställer upp i. Om vi får ett mandat skall den mannen också ha en ersättare. Det är ett problem att vi inte har tillräckligt med kandidater i de kommuner där vi faktiskt har kandidater, säger Jimmie Stranne.


Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista