Unga hålls utanför när det gäller

I höstas inrättades ett ungdomsfullmäktige i Uddevalla, på försök, för att få de unga att engagera sig i politiken. Men frågan om kraftvärmeverk eller inte på Fröland och hur Uddevalla ska profilera sig för framtiden, den frågan har inte presenterats för ungdomarna.

Amanda Duregård och Hansalbin Sältenberg är med i ungdomsfullmäktige, och de är besvikna på alla fagra löften om fördjupad demokrati:
-Varför ska vi gå på ungdomsfullmäktige om vi ser att alla beslut ändå fattas över våra huvuden? undrar de båda. Nu ska de försöka påverka politikerna att fråga ungdomarna.
Vid kvällens kommunfullmäktige kommer de att dela ut flygblad till ledamöterna med krav på att ungdomsfullmäktige får diskutera frågan innan fullmäktige fattar sitt beslut.
Och det blir inte bara representanter från ungdomsfullmäktige som kommer att stå på trappan till Folkets hus i Uddevalla och dela ut flygblad till politikerna före mötet ikväll. En nybildad kommitté i sista minuten och som kallar sig ”Nej till rök från kraftvärmeverk på Fröland och Ja till bibehållen luftkvalité i Uddevalla” kommer också att dela ut flygblad. Bakom den här kommittén står bland andra en tidigare kommunfullmäktigeledamot för miljöpartiet, Anders Wessman, och kommitténs flygblad uppmanar politikerna att rösta nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".