Barn i väst blir utan stöd och vård

Många barn som behöver stöd och vård får inte det. Och det beror till viss del på att myndigheterna inte kan komma överens om vem som ska betala. Det gäller även här i Västsverige visar en undersökning från Socialstyrelsen som har undersökt bl.a Trollhättans och Vänersborgs kommuner.

Det som står i fokus är motsättningen mellan kommunernas socialtjänster å ena sidan, och barn- och ungdomspsykiatrin, BUP å andra sidan..
Här i väst är det Trollhättans och Vänersborgs kommuner och BUP inom NU-sjukvården som har undersökts.
Det är på många sätt en allvarlig kritik som Socialstyrelsen står för - att det ibland händer att barn och ungdom med svåra problem inte får hjälp för att de här båda instanserna inte blir överens om vem som ska betala. BUP och socialtjänsten kan vara överens om att här behövs stora insatser för en drabbad ungdom, men båda vill lasta över kostnaderna på någon annan.
Sen finns det mer kritik mot saker som gör att ungdomar på drift eller med problem inte får hjälp genom glapp mellan myndigheterna. Ibland händer det att socialtjänsten inte skickar folk till BUP för att BUP ändå bara tar in folk med stabila hemförhållanden, enligt socialtjänsten. Å andra sidan tycker barn- och ungdomspsykiatrin, att socialtjänsten ibland ställer alltför oklara frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".