Åmål

Bygglov nära strand dröjer

Lantbrukare Ingemar Danielsson startade processen med att få bygga sju fritidshus vid Vänern 2006. Först i mars i år var alla tillstånd klara.

Det blir allt populärare med att bygga hus nära stranden. Men det tar tid. För Ingemar Danielsson tog det fyra år att få godkänt.

Han satsade på att stycka av mark till försäljning nära Vänern och tvärsöver viken ligger Åmål. Det var ett område som inte hade mycket värde för lantbruket.

– Det är ett vackert område om man får bort träden och kan se ut över sjön. Det är söderläge och det sol nästan hela dagen, säger Ingemar Danielsson.

Det är många som pratar om att strandnära boende kan vara ett sätt att locka folk till landsbygden. Men den som kan tänka sig att satsa på ett sådant bygge får ställa in sig på en lång process. Kommunen och länsstyrelsen ska yttra sig och ärendet kan vandra länge.

Ingemar Danielsson sålde del i en gemensam brygga som skulle byggas i anslutning till tomterna. Innan bryggan var godkänd hade det tagit 18 månader.

– Det förvånar mig att det ofta är bara en handläggare som till exempel på länsstyrelsen som håller i en fråga. Är den handläggaren sjuk, barnledig eller har semester, blir det stillastående, säger Ingemar Danielsson.

Men nu är allt klart och han har fått 500 000 kronor för varje tomt. Men det har varit en hel del kostnader för både undersökningar och tillstånd innan det var dags för försäljning. Men han avråder ingen att satsa på strandnära bygge.

– Det är inget som avskräcker men jag är förvånad över att det tar så lång tid, säger Ingemar Danielsson.

Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sverigesradio.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista