Nej till kraftvärmeverk på Fröland

Uddevallas nya kraftvärmeverk kommer inte att ligga på Fröland. Det beslutet tog kommunfullmäktige i natt efter en rekordlång debatt.

Det blev ingen omröstning med votering och rösträkning utan det räckte med acklamation, det vill säga ja- eller nejrop.
För hur röstningen skulle utfalla stod klart efter den nästan fem timmar långa debatten, när alla bekänt färg. Nu handlade det inte längre om en enda rösts övervikt för nej-sidan utan om 9 röster som avgjorde.
Moderater hade ändrat sig 
De moderater som flaggat för att rösta ja till Fröland hade tänkt om, och det var oron för miljön som avgjorde. Och centerns Rolf Andersson som varit tveksam in i det sista bestämde sig för att avvika från sitt partis ja-linje och rösta med nej-sidan efter ett eftersinnande inlägg i debatten, där han efterlyste ett bättre system för att föra ut debatten och engagera folk på ett tidigt stadium, innan positionerna är låsta. Och så hade miljöpartiets Ole Borch också tänkt till och ändrat sig till ett nej.
Besvikelse bland (s) och (c)
Socialdemokraternas Ingemar Samuelsson, som sitter som ordförande i Uddevalla Energi och som kämpat för värmeverket på Fröland dom senaste 5-6 åren, han var märkbart trött och besviken. Han berättade att han har ett barnbarn, en flicka på 7 år och att han tyckte det kunde vara dags att sätta henne in i kraftvärmefrågan, så att hon kunde ta över den när hon blev vuxen...
Både socialdemokraterna och 3 av 4 centerpartister var irriterade över att värmeverksfrågan nu drar ut ytterligare på tiden, när alternativ placering ska utredas, och de reserverade sig mot beslutet.
Nya alternativ sökes
Beslutet innebär, att majoriteten är för att det byggs ett avfallseldat kraftvärmeverk och att placering på Björbäck eller lillesjöl industriområde öster om centrum utreds och att kontakter tas med Trollhättan om intresse finns för att lägga sopförbränningsanläggningen på Heljestorps avfallsanläggning.
Sällan har fullmäktigesalen på Folkets hus varit så välbesökt som inför det här beslutet.
Ylva Tjörnstrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".