Scanraffbygget ger jobb för utländska byggarbetare

Scanraff i Lysekil ligger i startgroparna för att påbörja den utbyggnad av raffinaderiet som miljödomstolen till sist gav grönt ljus för en knapp månad sedan. Men många av de byggjobb som utbyggnaden ger upphov till kommer inte den lokala arbetsmarknaden till godo. Det är istället byggjobbare från andra håll i Europa som kommer att få jobb, säger Rustan Olsson, informationsansvarig på Scanraff.

Det behövs 800 eller möjligen 700 personer för att montera crackern och vätgasanläggingen under hela nästa år och så mycket specialiserad personal går inte att hitta i Sverige på kort varsel tror Rustan Olsson, eftersom det inte handlar om byggnadsarbetare utan om specialiserade stålmontörer.

Men innan alla hundratals montörer kommer hit från olika håll i Europa i början på nästa år, så måste det utföras en hel del markarbeten, alltifrån sprängning och schaktning och vägbyggen till betonggjutning.

Och där har byggnadsarbetarna här i Väst en chans. När det gäller dom förberedande arbetena, så finns det ingen anledning att hämta hit folk utifrån, det finns tillräckligt många byggnadsarbetare här , säger Rustan Olsson.

Och då handlar det om 200 till 250 tillfälliga jobb under hösten.

Men i den stora konstruktionsruschen hela året 2005 domineras scenen helt av dom entreprenörer som ABB Lummus, den holländske totalentreprenören, anlitar - och då blir det mest utländsk arbetskraft.

Det som arbetsmarknaden här i Väst då kan hoppas på är alla kringjobb, till exempel transporter.

Och så service förstås åt dom 700 till 800 som kommer hit söderifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".