Vänersborg

Politiker hoppar av

Samtliga 14 socialdemokrater och centerpartister i barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg har avsagt sig sitt uppdrag. Det meddelade nämndens ordförande Marie Dahlin i dag.

Nämndledamöterna menar att de försökt att hantera miljonrullningen för Arena Vänersborg så fort de fick vetskap om den, och därför delar de inte revisorernas uppfattning om att nämnden inte bör beviljas ansvarsfrihet för 2009.

Kommunfullmäktige ska först i morgon kväll ta ställning till om nämnden ska beviljas ansvarsfrihet eller inte. Men redan nu vet ledamöterna att kommunfullmäktige kommer att gå på revisorernas linje och inte bevilja dem ansvarsfrihet. Anders Gunn är socialdemokrat och en av dem som avgår:

– Vi har inte förtroende från fullmäktige, det är de signalerna vi har fått från vårt parti, säger han.

Nämndledamöterna motsätter sig revisorernas kritik eftersom arenan bara är en liten del av det arbete som nämnden utförde under 2009.

– Vi blir ju underkända i allt vårt arbete som vi lagt ner under 2009, säger Anders Gunn.

”Drömmen som blev en mardröm”

Det var drömmen som blev en mardröm skriver SR Västs politiske reporter Bosse Adriansson i en kommentar.

Bandyspelarna i Vänersborg skulle få ett tak. Problemet var att kostnaderna inte hade ett tak. Och inte blev det bättre av att taket rasade. Den detaljen hade inte ens den mest kreativa revymakare kommit på.

Revisorernas kritik var en rejäl sågning: Bristande planering, ledning, styrning, uppföljning och kontroll.

Men det är inte därför som den politiska majoritetens, alltså Socialdemokraternas och Centerpartiets, ledamöter i barn- och ungdomsnämnden, i dag avgår i flock. De gör det dagen innan kommunfullmäktige skall ta ställning till frågan om ansvarsfrihet, den ansvarsfrihet som revisorerna tycker att nämnden inte förtjänar. Ledamöterna delar inte revisorernas slutsats.

De avgår för att de insett att de inte kommer att få ansvarsfrihet. Socialdemokraten Anders Gunn säger att han fått sådana signaler från sitt parti. Alltså: partivännerna låter bilan falla.

Det är valår och för Socialdemokraterna och Centern är det enda möjliga att distansera sig från sina egna i nämnden. Räddas vad som räddas kan.

Jag känner mig mer lurad än misslyckad, säger Anders Gunn. Adressaten är okänd, men hans förtroende för kommunledningens hantering är något begränsad. Och han vill veta vilket ansvar WSP har, konsultföretaget som stämts av kommunen. Det är alla mot alla nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.