Laxodling i Bullaresjön en fråga för miljödomstolen

Idag är det sista dagen som Miljödomstolen i Vänersborg tar emot synpunkter på om den omstridda laxodlingen i Södra Bullaresjön kan öppnas igen.

Miljödomstolen har redan fått svar från Tanums kommun, som tycker att man gott kan ha en laxodling på land och att man även kan tänka sig odling av annan fisk än just lax i sjön.
Den förre ägaren ville pröva odling av gös till exempel. Munkedals kommun däremot tycker, att länsstyrelsens stängnings-beslut från oktober 2002 ska stå fast. Och inte oväntat säger den norska fylkesmannen nej även han, enligt norska radion, NRK.
Norrmännens motstånd grundar sig på rädslan för att för att laxparasiten Gyrodactylus salaris ska sprida sig över gränsen,- en parasitmask som upptäcktes i odlingen i Bullaresjön i augusti 2001. För den här fruktade parasit-masken har varit ett gissel i norska laxvatten sedan 1970-talet och har slagit ut flera bestånd. Därför har norrmännen kämpat med näbbar och klor för att hindra, att den här laxparasiten sprider sig över gränsen till den obesmittade Enningdalsälven med dess bestånd av vild lax och flodpärlmussla. 
Nu är ärendet alltså aktuellt igen. Bolaget Svensk Regnbågslax gick i konkurs för ett par år sedan, och sedan dess har bolaget fått en ny ägare, och det är han som ansökt om att få starta fiskodling igen i Bullaresjön. Och det är det som miljödomstolen i Vänersborg ska ta ställning till efter att ha tagit del av dom synpunkter som kommit in,- och som fortfarande har den här dagen på sig att dyka upp.
Ylva Tjörnstrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista