Svenljunga

Återfunnen flicka omhändertagen

Den tioåriga flicka som på tisdagskvällen återfanns efter att ha varit försvunnen sedan i fredags, har omhändertagits av de sociala myndigheterna. Hon berättar inte var hon varit.

Flickan hittades när hon var på väg ut från en butik på Knalleland i Borås strax efter klockan 21 sedan ett kassabiträde känt igen henne från tidningsbilder. Hon fördes därefter till polisstationen i Borås.

Under kvällen hölls ett kort förhör med tioåringen med hjälp av tolk. Men det är fortfarande oklart var hon befunnit sig sedan hon vid 19-tiden i fredags försvann från en lekplats när hon lekte med sina bröder.

– Hon berättade ingenting om var hon varit, säger Sven Persson, biträdande länsvakthavande vid polisen i Västra Götaland.

Efter förhöret omhändertogs flickan av de sociala myndigheterna i Svenljunga enligt lagen om vård av unga (LVU).

– Föräldrarna kommer att underrättas om det, säger Sven Persson.

Flickan var till synes ensam när hon hittades av butikens personal. Ingen har gripits i samband med att tioåringen hittades.

På tisdagen hade ett hundratal personer, mestadels hemvärnsmän, deltagit i sökandet efter henne. Sökandet avbröts på eftermiddagen då polisen inte längre trodde att hon fanns i området.

Polisen misstänkte inget i brott i samband med försvinnandet, men inledde som en rutinåtgärd en förundersökning om misstänkt människorov.

Flickan tillhör en flyktingfamilj som fick sitt avvisningsbeslut i förra veckan. Avvisningen har dock skjutits fram sedan flickan försvann.

TT