JO kritiserar polisen i Västra Götaland

Justitieombudsmannen (JO) riktar stark kritik mot polisen i Västra Götaland för handläggningen av anmälningar mot poliser.

Chefsjustitieombudsmannen Mats Melin skriver att det som kommit fram om förhållandena vid polisens disciplinenhet i Göteborg framstår som ”helt oacceptabelt”. Melin anser att det finns anledning att se mycket allvarligt på bristerna.Framför allt kritiserar han de långa handläggningstiderna.
 I samband med utredningen av ett ärende fick den dåvarande chefs-JO Claes Eklundh i februari 2003 veta att ett stort antal internutredningsärenden fanns liggande hos dåvarande länspolismästaren i Västra Götaland, Ann Charlotte Norrås. Det handlade alltså om anmälningar mot poliser för vad de hade gjort i tjänsten. Beslut skulle fattas om eventuella disciplinåtgärder.
JO bestämde sig för att ta upp saken till utredning som ett så kallat initiativärende.
Det visade sig att disciplinenheten hade 724 ”öppna” ärenden. Av dessa gällde 182 anmälningar som gjorts mot poliser under EU-toppmötet i Göteborg 2001.
Länspolismästare Ann Charlotte Norrås var delvis självkritisk i sitt svar till JO. Hon skrev att polismyndigheten ”ser mycket allvarligt på de förhållanden som kommit fram vid Justitieombudsmannens besök”. Händelserna under EU-toppmötet föranledde en kraftig ökning av antalet anmälningar mot anställda inom polisen och arbetsbelastningen ökade markant, skrev hon.
JO skriver att Norrås inte kan undgå kritik för bristerna i disciplinenhetens handläggning av sina ärenden. JO noterar dock att polismyndigheten nu vidtagit ett flertal åtgärder för att komma tillrätta med situationen.
TT sökte under tisdagen Krister Jacobsson, nuvarande länspolismästare i Västra Götaland. Han är på semester och har inte kunnat nås.
- Vi håller på och tittar på beslutet. Vi ska ta till oss kritiken och prata med disciplinenheten för att se vilka åtgärder som är vidtagna, säger Jan Strannegård, presstalesman hos polisen i Göteborg.
Också åklagarmyndigheten i Stockholm får en släng av sleven. Myndigheten tog i juli 2001 över handläggningen av samtliga anmälningar mot poliser under EU-toppmötet i Göteborg.
I ett av ärendena har akten försvunnit. Vice överåklagare Agneta Blidberg i Stockholm tog upp saken i sitt yttrande till JO. Att akten försvunnit förklaras med att den fick ett nytt diarienummer då ärendet flyttades från en åklagare till en annan.
Sedan misstaget upptäckts inledde en åklagare förra året en förundersökning. Den lades dock ner då åklagaren inte fann anledning anta att brott hade begåtts. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista