Vänersborg

Fullmäktige följer revisorerna

Kommunfullmäktige i Vänersborg lär neka samtliga nämndledamöter i Barn- och ungdomsnämnden ansvarsfrihet för året 2009 på mötet i kväll. Sveriges Radio Väst har ringt runt till partigrupperna.

Radio Väst har ringt runt till partigrupperna i dag och som väntat är de flesta inställda på att rösta i enlighet med vad kommunernas revisorer sagt, nämligen att ingen ska få ansvarsfrihet.

Trots att nämndens ordförande, socialdemokraten Marie Dahlin, sagt att kritiken var för tuff är socialdemokraterna i fullmäktige helt eniga om att ”rösta bort” ledamöterna.

Samtliga socialdemokrater och centerpartister i Barn- och ungdomsnämnden avsa sig sina uppdrag i nämnden redan i går, men det verkar vara en formsak eftersom allt pekar på att revisorernas förslag följs ikväll.

Kristdemokraterna och Folkpartiet vill inte avslöja hur de ska rösta i kväll, men säger att grupperna är eniga.

– Jag har laddat för den här kvällen och vill ge mitt resonemang där, säger folkpartisten Lars G Blomgren.

– Vi kommenterar ingenting före fullmäktige, men jag är glad att hela partiet är enig i frågan, säger kristdemokraten Andreas Vänerlöv.

Centerpartiet tänker följa Socialdemokraterna, och det har också Moderaterna beslutat sig för att göra. De tre partierna kommer alltså neka nämnden ansvarsfrihet.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sedan tidigare sagt att de helst ser att deras ledamöter undantas kritiken eftersom dom varit emot arenabygget. Det förslaget ser de dock inte ut att gå gehör för.

Folkviljan har två mandat i fullmäktige. Bengt Holmkvist, som sitter som obunden numera, säger till Sveriges Radio Väst att han kommer att rösta för revisorernas förslag.

Research: Emil Björklund