Strömstad

Psykvården uppmärksammas i bok

Psykvården räckte inte till för Patrick. Efter fem års kamp mot manodepressivitet, tog han sitt liv. Hans gode vän Mikael Nabrink i Strömstad har skrivit boken om Patrick, som kom ut nyligen.

I dag berättar han Patricks historia på ett seminarium i Uddevalla som handlar om hur psykvården kan utvecklas.

– Hans önskan var att den här boken skulle leda till debatt om psykiatrin och hur den skulle kunna utvecklas och förbättras, säger Mikael Nabrink.

Det var Patrick själv som bad Mikael Nabrink att skriva boken om hans liv och sjukdom, för att hjälpa andra i samma situation. Han sa det strax innan han tog sitt liv, då han också tog löfte av Mikael att inte kontakta polis eller sjukvård.

– Han sa åt mig att om jag ringde till polisen skulle det bli blodbad. Jag vågade inte ta den risken för polisernas liv. Han hade så många patroner till geväret att det skulle ha kunnat bli riktigt förödande, säger Mikael Nabrink.

– Det är det svåraste beslut jag någonsin har fattat, när jag visste att han hade de här planerna.

Patrick riktade aldrig någon kritik mot enskilda personer inom vården. Problemet var att det inte fanns resurser att ge honom den vård han behövde. Det upplevde han som väldigt nedbrytande, enligt Mikael Nabrink, vars bok om Patrick kom ut nyligen. Den är inget ställningstagande, menar han.

– Min berättelse är en naken berättelse om hur verkligheten kan te sig när det går som allra sämst.