Uddevalla

Genrep inför Pingstbröllop

Nu stundar pingsthelgen, hänryckningens tid, då många väljer att gifta sig. I den gamla kyrkan i Resteröd, utanför Ljungskile, ska Malin Rylander och Jörg Pollak hålla bröllop på pingstafton.

På fredag eftermiddag var de på plats för att öva, tillsammans med prästen Sven Lindberg.

Det blivande brudparet får instruktioner från prästen om hur deras bröllop ska gå till. Det handlar om allt från hur de ska gå i altargången, hur ringen ska hanteras och i vilken ordning allt ska ske.

– När er brudmarsch spelas är det dags att gå in i kyrkan och tänk då på att ni inte behöver gå i takt. Det viktigaste är att ni ska skrida fram och njuta och ta tid på er, förklarar prästen Sven Lindberg.

Malin Rylander ser fram emot när det blir på riktigt.

– Lite pirrigt är det ju såklart, men det är skönt att man hinner genrepa innan. Det har varit väldigt många små detaljer och förberedelseratt tänka på inför bröllopet, vilket jag inte var beredd på och som är lätt att missa. Som att jag glömde ta med mig hindersprövningen hit till kyrkan, säger hon.

Jörg, varför blev det bröllop och just under pingsthelgen?

– Vi har pratat om det länge och nu tänkte vi att det var dags. Det var jag som friade. Efter dagens träning i kyrkan känns det lite lugnare inför bröllopet. Dessutom har jag också fått träna på att säga ja framme vid altaret, säger han.

Malin och Jörg går igenom hela vigselproceduren, tillsammans med Sven Lindberg som har varit präst i Resteröds gamla kyrka i 23 år.

En kyrka som har anor ända tillbaka till 1100-talet. Sven berättar att de vanligaste frågorna han får från blivande brudpar är just om de små detaljerna. Ingen har, under hans långa tjänstgöring, någonsin glömt ringen.

– Nej, ingen har missat den där viktiga detaljen. Däremot var det en gång en ask som nästan var omöjlig att få upp, så att vi i stort sett fick krossa den som när man krossar glas när det brinner.

Sven Lindberg vill också ge ett råd till pingstaftonens brudpar.

– Jag hoppas att de ska fortsätta att respektera varandra och ge av sig själv till varandra och ta emot, det är kärnan i det hela äktenskapet,

Malin Rylander och Jörg Pollak är väl förberedda för att bli man.

– Det känns jättebra och spännande, säger Malin.

Nu stundar pingsthelgen, hänryckningens tid, då många valt att gifta sig.