sport

21 km varmt lopp

Igår var det dags för den 31:a upplagan av GöteborgsVarvet. Rekordmånga hade anmält sig, 58 000, men alla kom inte till start och inte heller i mål. Värmen tog hårt på löparna och många kollapsade.

Det var varmt, alltför varmt för många. En del löpare var tvungna att avbryta loppet på grund av värmeslag å vätskebrist. Sjukvårdarna hade fullt upp och Sahlgrenska sjukhuset tog emot ett 60-tal löpare. Fem av dem, samtliga män under 40 år, fick intensivvård. Men de allra flesta tog sig i mål och var nöjda.

Medan en del svimmade utefter banan i Göteborg, fanns det ett gäng brandmän som sprang med full mundering. Kängor, overall och tuber på ryggen som sammanlagt vägde uppemot 15 kilo. En utmaning som heter duga. 

I vimlet syntes också två par som sprang festklädda, kvinnorna i glittrande långklänningar och männen som kypare och höll var sitt fat med fastlimmat plastglas. Som vanligt fanns där också deltagare som var utklädda på grund av svensexa och möhippa. En folkfest helt enkelt, där omkring 200 000 människor kantade loppet för att heja på.

GöteborgsVarvet är världens största halvmaraton. I årets lopp blev det klara segrare i både herr- och damklassen.

I herrklassen slog Sammy Kirui, från Kenya, nytt banrekord. Med tiden 61.10 slog han det gamla rekordet med elva sekunder. I damklassen vann förhandstippade Amane Gobena, som tog Etiopiens första seger i GöteborgsVarvet.Carina Lindskog

carina.lindskog@sr.se
0522-67 00 25