Allt kärvare på arbetsmarknaden för sjuksköterskor

Arbetsmarknaden för sjuksköterskor har blivit sämre, trots att alla vet att deras jobb behövs. I den senaste kullen av nya sköterskor som gick ut i Vänersborg förra månaden kunde inte alla få det jobb de sökt.

Omsvängningen har gått fort, säger Catharina Mellberg, som är förtroendevald i Vårdförbundet i NU- sjukvården. Den hänger samman med Västra Götalandsregionens nedskärningar.
Madeleine Berg på högskolans institution för omvårdnad i Vänersborg säger att en del av de över 60 nya sköterskor som gick ut i januari inte kunde få de jobb de sökte. Det beror till en del på att så många av de nya, söker jobb i akutvård och slutenvård, kommunala jobb är inte så uppskattade. Svängningar får man räkna med säger Madeleine Berg. Men faktum kvarstår - förr hängde arbetsgivarna på låset vid sköterskeutbildningarna, nu är det mera sparkraven som gäller. Och det här bekymrar Catharina Mellberg från sin fackliga utsiktspunkt. Sköterskor landar på fötterna för det mesta - men under tiden finns risken att de yngre ger upp och gör nåt annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".