Dals Långed

Protester mot vindkraftspark

Det finns en stark proteströrelse mot en stor vindkraftspark utanför Dals Långed som planeras på skogsåsarna söder om orten.

Vindkraftsbolaget Wallenstam Energi har planer på att bygga mellan 20 och 40 vindkraftverk som kan bli upp till 200 meter höga, vilket skulle bli Europas största.

Ingvar Westling bor i Dingelvik och ingår i det nätverk som samlar opinion och information som kan användas i protesterna mot vindkraftsparken.

Han ansåg att det var ett undermåligt fotomaterial och har ställt samman en egen 3d-animation, baserad på de uppgifter som finns.

– Det var skrämmande när jag såg den färdig. Vid Ödskölt blir vindkraftverken mycket tydliga rakt fram när man åker norrut på väg 172. Kommer man från Bengtsfors mot Billingsfors, har man dem rakt framför sig, säger Ingvar Westling.

Under en månad har nätverket samlat in över 1 100 namnunderskrifter.

– Det kommer att ändra hela landskapsbilden i Dalsland. Vi blev mycket förvånad i Dals Långed med omnejd när det stod klart att man planerade att bygga en jättepark bara 1,5 kilometer från centrum, säger Göran Gustafsson.

Dalslandskommunerna har en gemensam plan för vindkraft som heter Vindbruk Dalsland. Den är på utställning och senast sista juni ska alla synpunkter ha lämnats in.

– Vi har försökt grävt i det material som finns och vi tror att det fattas en hel del information till politikerna. Vi hoppa på att vi kan bidra med den och stoppa den här processen på ett tidigt stadium, säger Göran Gustafsson.