Saab

Saab söker ny återförsäljare i Kina

Saab vill i dag inte bekräfta uppgifterna om att Beijing Automotive ska ta över försäljningen i världens största bilmarknad – Kina. Men man medger att det sker förhandlingar om en ny återförsäljare.

– Saab är på väg att lämna Shanghai GM så långt är det klart, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab Automobile.

Vem som ska ta över är inte klart. Men samarbetet med Beijing Automotive, som köpte verktygen till att göra den gamla 9-5 modellen, utvecklas och det pratas om ett vidare utbyte av teknik i framtiden.

Saab skulle också kunna vinna på att få tillgång till Beijing Automotives försäljningskanaler.

Men än så länge håller man tyst på Saab för att inte störa förhållandet till Shanghai GM. Därför finns eller talas det heller inte om några uppställda försäljningsmål.

Men tidningen China Car Times skriver att man beräknar att sälja 5 000 Saabbilar i Kina nästa år. De skriver också att siktet är inställt på 10 000 bilar senare.

Erik Geers kan inte bekräfta, men han tycker att ny Saab 9-5 borde vara perfekt för den kinesiska marknaden.

Kina har inte varit någon speciellt bra marknad tidigare, bara omkring 800 Saabar har sålts per år, men Saab har hamnat i skuggan av GM:s andra modeller, till exempel så har Buick blivit ett stort prestigemärke i Kina.

Med Beijing Automotive i ryggen skulle situationen kunna bli annorlunda för Saab, men i så fall kommer Saab få konkurrera om uppmärksamheten i bilhallarna från Mitsubishi, Jeep och Chrysler som redan har avtal med Beijing Automotive.