Granskningen av sjukvården: Vart skall pengarna gå - till bassjukvård eller specialistvård

Sveriges Radio fortsätter sin granskning av sjukvården i Västra Götaland. Idag handlar det om det arbete med att göra prioriteringar inom vården som pågår inom regionens EPV-kommitté.

E står för etik, P för prioriteringar och V för vårdgaranti. Kommittén samlar in förslag från med 25 medicinska sektorsråd som representerar olika delar av vården. Kommittén skickar sedan sina förslag till hälso- och sjukvårdsstyrelsen för beslut. Sterilisering av kvinnor och kejsnarsnitt som inte görs av medicinska skäl, godartade tumörer och lindrigare gallstensoperationer hör till den vård som enligt förslagen inte skall betalas med skattepengar. Ett förslag som redan lett till beslut är att de som genomgår provrörsbefruktning skall få betala den fulla kostnaden från och med andra behandlingen.
  -Jag tycker att det svåraste är att veta var man skall lägga pengarna, på bassjukvården eller på den högspecialiserade vården, säger kristdemokraten Christina Sterner-Josefsson, som ingår i EPV-kommittén.
  - Personligen tycker jag att vi skall få den vård vi behöver på basnivå i första hand, säger Sterner-Josefsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista