Lilla Edet och Uddevalla förlorar Wärnerssonpengar

Fem kommuner förlorar helt eller delvis de öronmärkta statsbidragen till skolorna, ”Wärnerssonpengarna”, när Skolverket nu granskat deras personalsatsningar läsåret 2002 /2003. Det är Österåker, Trosa, Lilla Edet, Malå och Uddevalla.

Både Lilla Edet och Österåker har tidigare fått bidragen indragna, skriver Dagens Nyheter.
De så kallade Wärnerssonpengarna ska under åren 2001-2007 ge kommunerna möjlighet att öka antalet anställda i skolan med 15 000 tjänster. Totalt är 17,5 miljarder kronor avsatta under perioden, därefter ska bidraget ingå i det generella statsbidraget. Men om inte personaltätheten ökar dras bidragen in. Flera av kommunerna med dålig ekonomi har valt att spara även på skolan för att klara budgeten.
Totalt har personaltätheten ökat med 8 500 tjänster inom skola och fritidshem sedan läsåret 2000/2001. Av dessa har kommunerna själva bekostat 3 000. Störst har personalökningen varit inom särskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista