De uteblivna Wernerssonpengarna: "Skolverket missgynnar oss"

Uddevalla och Lilla Edet förlorar extra statsbidrag till personalförstärkning i sina skolor - de så kallade Wernersson-pengarna - för att tidigare statsbidrag inte använts som avsett.

För Uddevallas del handlar det om 4,4 miljoner kronor och Lilla Edet förlorar 3,4 miljoner. Men Uddevallas skoldirektör Thor Svensson säger att det är Skolverkets system för fördelning av Wernersson-pengarna som är fel. Uddevalla kommun gick in i 2000-talet med stort, två siffrigt miljonunderskott i skolan, och har successivt tagit sig ner till nollresultat. Med hjälp bland annat av minskade lärarresurser. För att hålla budget. Som kommunens skolpolitiker beslutat om. Därför leder Skolverkets utvärdering av hur de extra så kallade Wernersson-pengarna till personalförstärkning i skolan - efter förra skolministern - hur de använts, till att Uddevalla straffas vid ny fördelning av dessa extra statsbidrag till skolan. Lika stor summa hålls inne som kommunen inte använt. I Lilla Edet sker det för andra gången i rad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".