Saabs metallklubb välkomnar nytt avtal

LO’s nya avtal med Svenskt näringsliv välkomnas av Metall på Saab - uppsagda medlemmar får rätt till samma hjälp och stöd som tjänstemännen haft i många år. Men bara om uppsägningen inte ifrågasätts av facket:

Det nya avtalet är helt klart ett fall framåt för LO’s medlemmar - i en situation där ett företag säger upp personal på grund av arbetsbrist, får den anställde rätt till personligt stöd för att hitta ett nytt jobb eller en utbildning, och Pål Åkerlund som är ordförande i Metallkluben på Saab välkomnar uppgörelsen.
- Man skapar ju en bättre möjlighet att hjälpa människor som behöver lämna företaget i varselsituationer, säger Paul Åkerlund.
Men det nya omställningsstödet är på sätt och vis villkorat - Det skulle kunna ske om ett företag säger upp en person på grund av arbetsbrist till exempel för att den anställde inte har tillräcklig kompetens. Om facket då väljer att ta strid för den anställde och driver ärendet vidare, då mister den anställde rätten till omställningshjälp. Men Pål Åkerlund tycker ändå att det är en lyckad kompromiss eftersom arbetsgivarorganisationen också fått ge efter på sina krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".