RFV överklagar parkinsondrabbades livränta

Riksförsäkringsverket tycker inte att bevisen räcker för att arbete med ämnet difenyl kan leda till Parkinsons sjukdom. Därför överklagar verket beslutet att ge tre parkinsondrabbade vid Wargöns bruk i Vänersborg livränta.

De tre pappersarbetarna på bruket fick beskedet att deras sjukdom var en yrkesskada, när socialförsäkringsnämnden i Vänersborg fattade beslut i ärendet den 12 november. Att Riksförsäkringsverket (RFV) skulle överklaga stod tidigt klart, men först nu har man utvecklat sina synpunkter i en skrivelse till länsrätten. Förutom vissa formella brister i socialförsäkringsnämndens besked om livränta till de tre, så riktar RFV in sig på hur klarlagt sambandet mellan ämnet difenyl och Parkinsons sjukdom är. Socialförsäkringsnämnden byggde sitt beslut bland annat på en rapport från sektionen för yrkes- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. RFV hittar andra formuleringar i samma rapport som motiv för sitt överklagande. Verket hittar stöd för att orsaken till Parkinsons sjukdom fortfarande är okänd, samt att det inte är känt att difenyl kan orsaka denna sjukdom. Det kan också vara slumpen, menar RFV, som gjort att flera personer vid Wargöns bruk som arbetat med difenyl utan skyddsdräkt drabbats av Parkinsons sjukdom. I rapporten heter det att det finns hög grad av sannolikhet mellan arbetet med difenyl och Parkinsons sjukdom. Sannolikheten att den ökade förekomsten av parkinsonfall skulle bero på slumpen är en på 400, enligt den läkare som svarat för rapporten. I Sverige har man upphört att använda difenyl vid sådana arbeten som gjordes vid Wargöns bruk. Det skedde 1969 efter ett dödsfall i Finland som sattes i samband med difenyl. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".