Foto: Jörgen Winkler/SR Väst
Saab

Chans för Saab att tjäna mer pengar

Rykten har funnits och Saab har haft en önskan om att tillverka delar åt andra företag i sin karossverkstad. Nu bekräftar inköpsdirektör Kjell-Åke Eriksson att förhandlingar har inletts med flera intressenter.

– Vi har börjat diskutera med ett antal svenska företag om möjligheten att använda den resurs som finns i vår karossverkstad för att kunna producera till andra svenska tillverkare, säger Kjell-Åke Eriksson.

Alldeles för få bilar rullar i dag ut från linan för att Saab själva ska kunna utnyttja karossverkstadens hela kapacitet, som är ett arv från GM-tiden.

Med en eventuell kund har man kommit lite längre i planerna för att avhjälpa det problemet. Men vilken kund det handlar om kan inte Kjell-Åke Eriksson avslöja då de i sin tur väntar på besked från sin kund.

– Om de får sin slutbeställning på verktygen vill man gärna köra try-outen här. Sedan finns det andra diskussioner också som pågår om att bli direktleverantör på pressade plåtartiklar till andra företag i Sverige.

Under sommaren hoppas Kjell-Åke Eriksson att de flesta frågetecknen ska rätas ut. Det är ingen hemlighet att Saab behöver pengar.

– Alla intäkter utöver de vi har på att sälja våra bilar är naturligtvis välkomna. Vi jobbar ju väldigt mycket med att få ner vår break-eaven point, att snabba upp tiden till vi är lönsamma Så naturligtvis är det viktigt för oss att också få de här affärerna på sikt.

Lite lösa förbindelser vid sidan av, i all ära. Men Saab kommer även i fortsättningen att främst bygga bilar.

– Det är vår målsättning. Det här är lite grädde på moset, kanske också för att utöka vår egen kompetens, säger Kjell-Åke Eriksson.

Evelina Myrbäck
evelina.myrback@sr.se
0703-92 58 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".