Foto: Leif R Jansson/SR Väst
Näringsliv

Optimism och investeringsvilja

Optimismen är stor i Västra Götaland, när det gäller framtidsutsikterna på arbetsmarknaden. En stor del av företagen tror att orderingången kommer att öka inom en period av sex till tolv månader.

Sysselsättningen börjar nu stiga och bedöms att öka med 23 000 till slutet av 2011, , visar intervjuer som gjorts av Arbetsförmedlingen under våren med 2 100 företag.

Framför allt den privata sektorn och bemanningsföretagen ser ljust på framtiden. Även byggsektorn känner av en ökad investeringsvilja, mycket beroende på ROT-avdraget, vilket också påverkar transport positivt.

Tillverkningsindustrin, som har minskat sin sysselsättning under föregående år, är mer försiktig i sin prognos men läget är trots allt positivt.

Endast 12 procent anser att det finns arbetskraftbrist. De yrken som är mest översökta är bland andra läkare, kockar, läkare, byggnadsplåtslagare och lastbilsmekaniker. Däremot finns det överskott på fastighetsskötare, vårdbiträden, försäljare inom fackhandel, lagerarbetare och administratörer/sekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".