Victor Muller, Gunnar Brunius och Jan Åke Jonsson söker efter en ny samarbetspartner för Saabs räkning. Arkivbild: Jörgen Winkler/SR Väst
Saab

Saab söker ny samarbetspartner

Saab Automobile letar ny samarbetspartner som bättre kan passa in i den framtida produktionen än vad GM gör. Det visar sig att BMW kan vara ett alternativ.

För att snabbt kunna komma igång med en ny mindre modell har Saab enligt tidningen Dagens Industri vänt sig till tyska BMW.

BMW blir ju med Saabs nya lyxigare profil en allt större konkurrent men det hindrar inte ett samarbete mellan rivalerna.

Från Saabs sida vill man inte bekräfta uppgifterna men produktionschefen Gunnar Brunius ser BMW som en av flera möjliga samarbetspartners.

– Man kan hitta en massa samarbetspartners och det är klart att de kan vara en av dem, säger Gunnar Brunius.

Det som Saab behöver hjälp med för att snabbt komma fram med en ny mindre Saabmodell som Saab Automobiles styrelseordförande Victor Muller vid olika tillfällen talat sig varm för, är både en mindre plattform och lämpliga motorer.

Det har BMW utvecklat till retromodellen Mini och det skulle kunna vara en genväg för Saab för att kunna få ut en ny modell på marknaden på två eller tre år.

Kapaciteten för att tillverka ännu en modell på en annan plattform finns redan i trollhättefabriken enligt Gunnar Brunius. Så det skulle inte bli något problem.

– Det skulle definitivt gå att köra in en ny modell, sedan har vi inte gjort några studier på om man skulle föra in en fjärde eller femte för vi tror att vi kommer att hamna på tre stycken, säger Gunnar Brunius.

Det som kan bli problem med att ha flera plattformar är att verktygen måste anpassas.

– Verktygen måste anpassas för att kunna hantera olika fixpunkter som är speciella för varje plattform och antalet artiklar vid linan blir fler men det är ingen omöjlighet att klara, säger Gunnar Brunius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".