Positivt gensvar för ändrad jaktlagstiftning

Det kan mycket väl bli aktuellt med en ändring av svensk jaktlagstiftning, som förenklar reglerna för skyddsjakt på rovdjur. Det framkom vid en offentlig utfrågning i riksdagen idag. Ordförande i utskottet, moderaten Catharina Elmsäter-Svärd,  säger att hon är för en ändring av lagen.

Det är framför allt en paragraf i jaktlagstiftningen som jägarna protesterar mot. Det är den regel som säger att man inte får döda ett rovdjur som skadat till exempel tamboskap om det inte finns anledning att tro att det kommer att hända igen. Det kan alltså vara olagligt att skydda sin boskap genom att skjuta till exempel en varg som angriper ett får. Naturvårdsorganisationerna däremot pekar på att många rovdjur, och då särskilt vargarna, är så sällsynta idag att dom måste skyddas från jakt om de över huvudtaget ska kunna finnas kvar. Och avståndet mellan de som vill ha ökad skyddsjakt och de som vill värna rovdjuren, minskade knappast under dagens utfrågning i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista