1 av 2
Skålgropar i Tjust. Foto: Joakim Goldhahn
2 av 2
Solskepp i Tjust. Foto: Joakim Goldhahn
Kultur

Bohuslänska hällristningar får konkurrens

På kusten i östra Sverige har arkeologer funnit tusentals hällristningar och ytterligare ett bronsålderscentrum är upptäckt i Tjustbygden vid Västervik.

Det är det första stora forskningsprojekt som gjorts i den trakten som visar att det var en knutpunkt för många människor.

– På tre år har vi dokumenterat 6 000 hällristningar. Antal kända platser med figurativa hällbilder har ökat med 700 procent under de här åren. Det är väldigt få förunnat att göra en sådan revolutionerande omskrivning av ett områdes kulturarv, säger Joakim Goldhahn som är professor i arkeologi och som leder undersökningen i Tjustbygden.

Nu börjar allt fler i Västerviks kommun prata om att locka turister till bygden med till exempel ett hällristningsmuseum.

Tjustbygden är relativt outforskad men full med minnen från bronsåldern. Norra bohuslän kan därmed få en konkurrent.

– Vi har bara undersökt tio procent av de bebyggelseområden som vi kan ringa in från bronsåldern och där vi kan förvänta oss att det finns hällbilder, säger professor Joakim Goldhahn vid Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".