F.d riksdagsmän som Stig Bertilsson i Vänersborg, använder riksdagens inkomstgaranti som en a-kassa

Ska riksdagens inkomstgaranti till tidigare riksdagsledamöter vara en a-kassa och gräddfil för politiker som till och med fått sparken? Den frågan tas upp i Sveriges Televisions program ”Uppdrag Granskning” i kväll. Med den bedrägeridömde och avskedade före detta riksdagsmannen Stig Bertilsson i Vänersborg som exempel.

Stig Bertilsson i Vänersborg har hittills fått 1,2 miljoner i inkomstgaranti från riksdagen, samtidigt som han tagit ut väldigt låg inkomst från sina egna företag. Och de inkomster som VD och tidningsägare med mera som Bertilsson redovisat för Statens pensionsverk har under en rad år har varit så lite som 36 000 kronor om året. Han har därigenom varje månad kunnat kvitttera ut maximal inkomstgaranti från riksdagen på 14 000 kronor i månaden. Till Sveriges Radio Väst säger idag Stig Bertilsson att han från någon gång vid årsskiftet anmält en högre årsinkomst på 150 000 kronor, vilket sänker inkomstgarantin från riksdagen till 9 000 kronor i månaden. Och han tycker att han trots miljoninkomster 2002 kan ta emot pengarna från riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista