Besked om sjukhusens framtid idag

Idag skingras dimmorna kring hur sjukvården ska bedrivas i Västra Götaland. Uddevalla sjukhus kommer att få behålla viss akutsjukvård och det inom internmedicin och kirurgi, Trots att det i övrigt bara blir fyra tungs akutsjukhus, däribland NÄL i hela regionen. Men Uddevalla sjukhus kan komma att få utökad akutsjukvård sommartid när turisterna kommer tll Bohuslän erfar Götebrosgposten.
Klockan ett håller regionens biträdande sjukvårdsdirektör Daniel Holmdahl presskonferens i Vänersborg om detaljerna i utredningen om sjukvårdens struktur i framtiden.

I måndags kväll tog regionfullmäktige beslutet om inriktningen på sjukvårdsstrukturen i Västra Götaland, efter återremiss och en fyra timmar lång och hetsig debatt. Och redan idag presenteras det detaljerade förslaget om vilka sjukhus som ska vara akutsjukhus och vilka som ska vara specialistsjukhus för planerad vård. I måndags ville inte majoritetspolitikerna diskutera detaljer, som exempelvis om Uddevalla sjukhus fortsättningsvis ska ha en nattöppen akutmottagning. Oppositionen däremot ville gärna diskutera den oro som särskilt bohusläningarna har visat, både genom att demonstrera och skriva på namnlistor, för att bevara akuten i Uddevalla orörd. Det var för tidigt att ta den debatten, ansåg majoriteten, d.v.s. socialdemokraterna, folkpartiet och centern, stödda av vänstern och miljöpartiet, och röstade igenom inriktningsbeslutet, som handlar om att regionen ska ha färre kompletta akutsjukhus.
Men idag presenteras alltså detaljerna, då får vi veta exakt hur många av dagens 17 sjukhus som ska ha nattöppna akutmottagningar och diskussionen kan verkligen komma igång.
Redan igår fick sjukhusdirektörerna viss information om vad det detaljerade strukturförslage innebär för NU-sjukvården. Sjukhusdirektören på NÄL, Conny Andersson, säger till Sveriges Radio Väst att det var en muntlig, knapphändig information, som han vidarebefordrade till verksamhetscheferna på NÄL. Men ingen av dem vill säga något om vad de har fått veta. Inte förrän politikerna fått informationen idag och sedan allmänheten, genom den presskonferens som hålls klockan ett.
På Uddevalla sjukhus säger sjukhusdirektören Bertil Apelman att han inte informerat sina verksamhetschefer, han väntar också tills idag.
Senare i vår behandlas förslaget av hälso- och sjukvårdsstyrelsen, innan det blir dags för en ny remissrunda, där ett hundratal olika intressenter får säga sitt. I slutet av maj ska regionfullmäktige så ta det slutliga beslutet om detaljplanen för hur sjukvården i Västra Götaland ska vara organiserad i framtiden. En rejäl omorganisation lär det blir och debatten börjar redan i eftermiddag här i Sveriges Radio Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".