Rånarnas byte bestod till stor del av guldsmycken. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Trollhättan

Fyra dömda efter pantbanksrånet

Fyra män i åldrarna 18-22 år dömdes idag för det brutala rånet mot en pantbank i Trollhättan som inträffade i februari i år. Tre av dem fick fängelsestraff och den fjärde dömdes till sluten ungdomsvård.

Rånarna kom över främst guldsmycken till ett värde av ungefär 2,5 miljoner kronor. Stora delar av godset är återfunnet. Tingsrätten har slagit fast att alla männen har kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra.

22-åringen som kommer från Malmö, fick det längsta straffet. Ett år och sex månaders fängelse för rån. Mannen har tidigare också straffats för liknande brott. Bland annat fann man en del av stöldgodset runt hans flickväns arm.

Två 20-åringar från Trollhättan, döms för medhjälp till rån och får ett år respektive 6 månaders fängelse.

En 18-åring från Malmö döms till sluten ungdomsvård för medhjälp till rån. Ytterligare två 19-åringar från Malmö stod också åtalade för pantbanksrånet, men tingsrätten valde att ogilla de åtalen.

Det var den 19 februari klockan 17 på eftermiddagen som Pantbanken i Trollhättan rånades. Butiksbiträdets som var kvar på banken tejpades fast vid en stol och hotades när de tvingade till sig värdesaker.

Det saknas teknisk bevisning som knyter någon av männen till brottsplatsen. Åklagaren har istället fått männen fällda genom polisens kartläggning av deras telefonsamtal.

De fyra männen skall också betala ett solidariskt skadestånd till bland annat butiksbiträdet på nära 60 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".