Uddevallas akutsjukvård naggas

Amputerad akutvård i Uddevalla

Stora förändringar inom hälso- och sjukvården föreslås av Västra Götalandsregionens strukturarbetsgrupp. 

Enligt förslaget ska NÄL bli ett specialiserat akutsjukhus med de flesta specialiteter och en akutmottagning som är öppen dygnet runt, men med mindre planerad vård än idag. Uddevalla sjukhus ska vara ett specialistsjukhus med betydligt mer planerad vård än idag. Akutmottagningen kommer att vara öppen dagar och kvällar, eventuellt också dygnet runt på somrarna.

NÄL kommer att ha ökad akutverksamhet inom internmedicin, kirurgi, urologi, ortopedi och på sikt PCI (ballongvidgning av hjärtats kärl).
NÄL har också i samarbete med primärvården områdesansvar för befolkningens behov av närsjukvård.

På Uddevalla sjukhus ökar den planerade vården inom ögonsjukvård, urologi, kirurgi och ortopedi. Profilområden blir inom ögonsjukvård, planerad kirurgi och ortopedi.
Sjukhuset har också i samarbete med primärvården områdesansvar för befolkningens behov av närsjukvård.
Infektionskliniken blir kvar på sjukhuset, medan akut kirurgi/ortopedi på kvällar och nätter i ett första steg flyttas till NÄL. Senare ska eventuellt också internmedicin/geriatrik kvällar och nätter flyttas till NÄL.

När det gäller verksamheten på sjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors, bör den enligt förslaget utvecklas mer, så att invånarnas behov av medicinsk, psykiatrisk och geriatrisk vård samt rehabilitering kan tillgodoses inom närområdet.
Sjukhusen har i samarbete med primärvården ett områdesansvar för befolkningens behov av närsjukvård.
Men alla vårdplatser ska på sikt flyttas till NÄL eller Uddevalla sjukhus.

Senare i vår behandlas förslaget av hälso- och sjukvårdsstyrelsen, innan det blir dags för en ny remissrunda, där ett hundratal olika intressenter får säga sitt. I slutet av maj ska regionfullmäktige ta det slutliga beslutet om detaljplanen för hur sjukvården i Västra Götaland ska vara organiserad i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".