Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Västra Götaland

Älg dog under lastning

En tam älgtjur från ett älghägn i Västsverige dog när den skulle lastas på en lastbil. Nu kan ägaren åtalas för djurskyddsbrott.

Länsveterinär Karin Lundborg kommer nu att anmäla händelsen till åklagare som ett misstänkt brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri.

– Länsstyrelsen har en skyldighet att åtalsanmäla när man misstänker att ett brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri är begånget. Vi bedömer att det har skett i det här fallet, säger Karin Lundborg.

Två älgar skulle lastas på samma lastbil och älgarna var sålda till ett nytt älghägn. Älgkon gick att lasta men det blev värre med tjuren.

Ägaren till älgtjuren säger att det var en rad olyckliga omständigheter som ledde fram till djurets död. Ägaren hävdar att det inte var ett brott mot djurskyddslagen.

I anmälan till länsstyrelsen bifogades det en film som var viktig för länsveterinärens ställningstagande.

– Det var en misslyckad sövning av älgen inför att man skulle få upp den på lastbilen. Det var nog orsaken till att lastningen av älgen gick så snett att älgen dog, säger Karin Lundborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".