Anna Råhnängen, flygplatschef på Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Foto: Carina Lindskog/SR Väst
Trollhättan/Vänersborg

Pilotstrejken lamslår igen

Totalt har 2 000 piloter tagits ut i strejk idag och runt 23 000 passagerare drabbas. Det  påverkar givetvis även Trollhättan Vänersborgs flygplats, där Golden Air flyger till och från Bromma.

– Det känns inte bra. Det är tredje gången vi står här med strejk och innan dess hade vi vulkanaskan. Mest negativt är det för alla våra resenärer som inte kommer iväg som planerat. De måste planera om, förklarar flygplatschef Anna Råhnängen.

Personalen på flygplatsen sköter kundtjänsten för flygbolaget Golden Air, som trafikerar sträckan mellan Trollhättan-Vänersborgs flygplats och Bromma i Stockholm. Man hjälper passagerarna med besked om flygningar som är inställda och hjälper till med andra lösningar.

– En del är också engagerade i att planera charterflyg som vi ska ha för Saabs räkning, vilket är kopplat till deras lansering av deras nya 9-5. Återförsäljare från hela Europa ska komma hit och titta på bilar och då landar en del flyg här under den kommande månaden. Det är mycket spännande som vi ser positivt på, men vi hade gärna sett att vår vanliga trafik också fungerade som den skulle.

Flygplatschef Anna Råhnängen säger att alla dessa strejker är ett stort ekonomiskt avbrott för flygplatsen. Idag skulle man ha haft fyra landningar och fyra avgångar och det innebär att omkring 100 passagerare berörs.

Parterna i konflikten är Svensk Pilotförening (SPF) och Flygarbetsgivarna. Konflikten har dels handlat om lönenivåer men även om att Flygarbetsgivarna vill öka möjligheterna att hyra in personal från bemanningsföretag.

Peter Jeppsson, vd för Transportgruppen och Flygarbetsgivarna, beskriver läget i förhandlingarna som "väldigt låst".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".