Foto: Carina Lindskog/SR Väst
Vindkraft

Mycket pengar i vindkraften

Det finns mycket pengar i vindkraften de närmsta tio åren. Det handlar om många miljarder. Sveriges Radio Väst startar i dag en serie om vad som händer runt vindkraften i Västsverige.

Stefan Mattsson, som är styrelseordförande för Mattssongruppen i Uddevalla, anser att det är dags för de västsvenska företagarna att satsa mer på att leverera delar till vindkraftverk. Det kan ge många nya jobb till Västsverige.

– Just nu är det ett hundratal jobb. På sikt, om vi får igång en storskalig svensk vindkraftsindustri, kan det bli många tusen jobb, säger Stefan Mattsson.

2009 fanns det 302 vindkraftverk i Västra Götalands län. Det finns planer på att bygga minst 635 till. Stefan Mattsson arbetar med att öka intresset bland de västsvenska företagen för vindkraften.

– Vi missar möjligheten till intäkter när många delar till vindkraftsverken importeras. Det finns flera aktörer i landet som sneglar på detta, bland annat Mattssongruppen, säger Stefan Mattsson.

Stefan Mattsson tror att det finns en stor tillväxtpotential inom vindkraftsbranschen. Enligt bedömare kommer det att investeras drygt 100 miljarder kronor i vindkraft de närmsta 15 åren.  

Sveriges vindkraft

  • I dag kommer 2 procent av vår el från vindkraftverk.
  • Riksdagens mål är att det 2020 ska vara möjligt att bygga vindkraftverk för en elproduktion på 30 TWh, vilket motsvarar 20 procent av Sveriges elanvändning.
  • Allt fler vindkraftverk får en storlek runt 2- 2,5 MW.
  • Det kostar 15 miljoner kronor per MW för att få ett produktionsfärdigt verk.

Källor: Energimyndigheten, O2 och Svensk Vindenergi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".