Sjöfartsverket får konkurrens

Sjöfartsverket får stå ut med konkurrens när det gäller sjökort, alltså kartor över vatten. Igår bestämde hovrätten i Göteborg att det tyska förlag som har gett ut sjökort över Trollhätte kanal och Göta kanal, inte har kopierat Sjöfartsverkets sjökort.
Det tyska förlaget och deras generalagent, ett företag i Fiskebäckskil, har gett ut och sålt egna sjökort. Men Sjöfartsverket sa att det tyska förlaget hade kopierat deras egna sjökort. Bland annat när det gäller djuplinjer i sjöarna. Och det är inte tillåtet enligt upphovsrättslagen. Eftersom det handlar om kartor så måste det finnas likheter. Annars är ju någon av kartorna inte korrekt. Men Uddevalla tingsrätt bestämde i sin dom förra sommaren, att förlaget måste sluta att tillverka och sälja sina sjökort. De var i stort sett en kopia av sjöfartsverkets sjökort, tyckte tingsrätten. Förlaget överklagade och nu får de rätt i hovrätten. Det finns klara skillnader mellan de olika sjökorten, säger hovrätten, som slår fast att de nya sjökorten inte är kopior av sjöfartsverkets. Sjöfartsverket ska nu betala förlagets rättegångskostnader, både i tingsrätten och i hovrätten. Kostnaderna uppgår till drygt en miljon kronor. Och det tyska förlaget får fortsätta att ge ut sina sjökort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista