Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vindkraft

Vindpark kan ge pengar till bygden

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 11.55
1 av 2
Rabbalshede kraft bygger 21 vindsnurror på Töftedalsfjället. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
2 av 2
Hans Svensson och Thomas Linnard på Rabbalshede kraft. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst

Allt fler vindkraftverk är synliga mot himlen runtom i vårt område. Rabbalshede kraft är ett företag som satsar och det ger pengar tillbaka till företaget. Kanske ska det även komma pengar tillbaka till bygderna.

Rabbalshede kraft ska bygga 250 vindkraftverk till år 2015. På Töftedalsfjället, söder om Ed, byggs en vindpark med 21 vindsnurror.

– Det är positivt kassaflöde från dag ett när elen börjar produceras, säger Thomas Linnard som är vd för Rabbalshede kraft.

Det kostar 700 miljoner att bygga vindparken och under byggtiden arbetar ett sextiotal personer på plats. När det är dags för drift kommer det att finnas permanent fyra till sex personer som arbetar.

– Bankerna och våra investerare hade aldrig satsat pengar om det inte vore lönsamt, säger Thomas Linnard.

Det behövs mycket pengar för att bygga en vindpark. Men framförallt är det viktigt att det blåser och att det går att komma överens med bygdens befolkning. Dessutom bör vindkraftselen produceras i närheten av befolkningscentra.

– Där det bor folk, där det finns människor som konsumerar och där det finns fabriker som behöver elen. Rabbalshede kraft finns på västkusten och vi hittar många synergier med att etablera i det här området, säger Thomas Linnard.

Det finns ett allt kraftigare motstånd mot vindkraftsutbyggnaden och det krävs en hel del av vindkraftsexploatörerna för att vinna över motståndet.

Föreningen ”Hela Sverige ska leva” föreslår att vindkraftsexploatörerna ger en viss del av intäkterna till bygden och dess verksamhet, så som det sker med vattenkraften. Ett antal kommuner får pengar från staten för att vattenkraft produceras inom deras kommungränser.

– Det är viktigt att man som exploatör kommer överens med bygden och de människor som berörs. Det handlar inte om storleken på vindparkerna. Jag vet att det finns ett exempel ganska långt upp i norr. Där planerar man bara en snurra i en bygd och där pratar man om bygdemedel. Åsikten är att alla ska ha nytta av den, säger Cicci Andersson som är projektledare inom ”Hela Sverige ska leva”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".