1 av 2
Foto: Peter Olsson/SR Väst
2 av 2
Annika Tännström (M). Foto: Bosse Adriansson/SR Väst
Vård och omsorg

”Inte bra att riva upp alla förändringar”

Mer ambulansvård, mer vård på småsjukhusen och mobila team. I dag presenterade Moderaterna sitt förslag till framtidens NU-sjukvård.

Lagt kort ligger. Motvilligt accepterar Moderaterna de strukturförändringar som genomförts i NU-sjukvården och lovar inga omvända flyttlass.

– Om man har gjort en fisksoppa av ett akvarium är det väldigt svårt att få till ett akvarium igen. Vi tror inte att det blir bra att riva upp alla strukturförändringar, säger oppositionsrådet Annika Tännström.

Därför ser nu också Moderaterna NÄL som ett akutsjukhus och Uddevalla sjukhus som ett centrum för planerad vård.

– Jag tror inte på idén att man helt och hållet separerar akut och planerad sjukvård utan jag tror att det bör finnas en kombination av båda verksamheterna på ett sjukhus. Däremot kan jag se en fördel i att man har mer av planerad vård på Uddevalla sjukhus, säger Annika Tännström.

I Moderaternas förslag finns en akutmottagning på Uddevalla sjukhus:

– Framför allt ser jag en vits med att den akutmottagningen kan skriva in patienter på de avdelningar som finns på Uddevalla sjukhus. Det verkar ju i ärlighetens namn lite fånigt att man ska åka förbi Uddevalla sjukhus till akuten på NÄL, vänta, bli bedömd och sedan bli skickad tillbaka till Uddevalla sjukhus, säger Annika Tännström.

Moderaterna vill avlasta akutmottagningarna genom ytterligare en ambulanshelikopter i regionen, genom mobila team som gör hembesök hos framför allt äldre - och genom att rusta upp närsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors.

– Man kan till exempel ha sjuksköterskebaserade mottagningar på ett lokalsjukhus dit patienter kommer som har återkommande behov av sjukvård. Det kan vara en astma/KOL-mottagning som bemannas av sjuksköterskor med lång erfarenhet av de här frågorna. Är det så att man har behov av en större åtgärd från någon specialist kan man den enstaka gången ta sig till ett större sjukhus, säger Annika Tännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".