Dålig jämställdhet på chefsnivå i kommunerna

85 procent av förvaltningscheferna i kommunerna är män. Det visar Sveriges Radio Västs kartlägggning av de 14 kommunerna i vårt sändningsområde.

I kartläggningen ingår 111 höga chefer i kommunerna. 94 av dem är män och 17 kvinnor.

I två kommuner, Uddevalla och Lysekil, finns inte en enda kvinna bland de högsta cheferna. I sju kommuner, Tanum, Sotenäs, Dals Ed, Mellerud, Färgelanda, och Vänersborg, finns bara en kvinnlig topptjänsteman.

Mest jämställt är det i Strömstad, Åmål och Bengtsfors. Där finns det fyra manliga och tre kvinnliga toppchefer och i dessa tre kommuner är det också en kvinna på den högsta tjänstemannaposten i kommunen.

Det finns olika sätt att definiera vilka de ledande tjänstemännen i en kommun är. Strikt formellt är en förvaltningschef den högste tjänstemannen i en förvaltning som är direkt knuten till en poltisk nämnd, en omsorgschef som sorterar under omsorgsnämnden för att ta ett exempel.

Genom att kommunerna skurit ner på antalet nämnder har också antalet renodlade förvaltningschefer minskat. Men vi har räknat med t.ex. teknikchefer och miljöchefer trotsatt de i vissa kommuner inte är förvaltningschefer längre med en mer strikt tolkning.

I undersökningen ingår också kommunens högste tjänsteman, kommunchef eller motsvarande, samt ekonomichef och personalchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".