Fackförbund i strid med varandra

Fackförbundet Handels tänker kräva skadestånd enligt medbestämmandelagen av fackförbundet Transport. Detta efter uppsägningen av två trotjänare på Transports expedition i Uddevalla.

Transport menade att man inte längre behövde de båda längre, därför skulle personerna få gå efter 28 respektive 12 års tjänst, trots att det finns andra på expeditionen med kortare anställningstid.

I förvecklingarna kring detta har de båda företrätts av Handelsanställdas förbund och Sveriges Radio Väst har redan berättat att Handels anser att Transport har brutit mot medbestämmandelagen, MBL.

Nu tar Handels konsekvensen av detta och Pierre Werbitsch på Handels berättar att man nu har skrivit en förhandlingsframställan som snarast ska lämnas till Transport. Så nu får vi inom kort läget att ett fackförbund kräver MBL-skadestånd av ett annat. Transport anser att man som arbetsgivare inte alls bröt mot MBL.

Gången i det hela är sedan att det först blir lokala förhandlingar, sedan centrala om det behövs och därefter kan det bli skiljenämndsförfarande. Alltså inget ärende för Arbetsdomstolen.
Och de båda det gäller vid Uddevallaexpeditionen har redan fått gå hem. De har lön men är arbetsbefriade under uppsägningstiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".