1 av 10
Foto: Marie Hedlund/SR Väst
2 av 10
Foto: Marie Hedlund/SR Väst
3 av 10
Foto: Marie Hedlund/SR Väst
4 av 10
Monica Cederskog. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
5 av 10
Foto: Marie Hedlund/SR Väst
6 av 10
Personalchef Maria Johansson och arbetsledare Yvonne Nilsson. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
7 av 10
Foto: Marie Hedlund/SR Väst
8 av 10
Nerpackade maskiner till Belgien. Foto: Marie/Hedlund
9 av 10
Canvastavlor. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
10 av 10
Fotoboksmaskin som ska till Belgien. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
Tanum

Maskinerna tystnar på Extrafilm

Den 31 augusti tystnar maskinerna på fotolabbet Extrafilm i Tanumshede. 7 av de 49 anställda har redan fått nya jobb, de övriga får just nu stöttning och guidning ut på arbetsmarknaden av Trygghetsrådet.

– De hjälper till och puffar oss, så att vi ska känna att det finns en tid efter Extrafilm också, säger Yvonne Nilsson som är arbetsledare på företaget.

Hon har arbetat där i 38 år, sedan starten 1972. Yvonne Nilsson har därför, precis som många andra i arbetsstyrkan, varit med om den tekniska utveckling som Extrafilm försökt anpassa sig till.

Analog film har blivit digitala bilder och fotolabbet har utvecklat nya produkter för att klara av omställningen. Men det har inte räckt. Ägaren Spector Foto Group tvingas effektivisera och flyttar all produktion till Belgien från och med den förste september. Kvar i Sverige blir 49 anställda som nu är på jakt efter nya jobb.

– Här i Tanum finns ju både handel och turism, så det är inte det sämsta läget. En del tycker det ska bli roligt att göra något annat, till och med kompetensutveckla sig, säger Carina Lindh, jobbcoach på Startkraft.

Startkraft är inkopplade för att stötta produktionspersonalen och Trygghetsrådet stöttar tjänstemännen. Alla de 49 anställda har fått träffa en jobbcoach som kartlägger deras kompetens och reder ut vad personen vill göra i framtiden. Det finns många idéer om vad man kan hitta på.

– De finns de som siktar på handel, turism är några intresserade av, och vissa vill jobba med omvårdnad, säger Carina Lindh som exempel.

De anställda får hjälp med att skriva anställningsbrev, de tränas i hur det kan gå till på en intervju, och de får tänka ut vad de är bra på. Alla på företaget har användbara kunskaper menar Carina Lindh.

– De är vana att jobba på dator, det krävs noggrannhet, och de har kunder som de producerar till, så det finns mycket att ta av från deras kompetens som går att använda till att söka andra arbeten, säger Carina Lindh.

Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

FAKTARUTA: Extrafilms historia

1972 - Hans Vilke startar företaget som framkallar analog film.
1977 - Lennart Sjögren tar över och bygger upp företaget.
1990 - Spector Foto Group blir ny ägare. Företaget är tidigt ute med att anpassa sig till digitaliseringen. 
2000 och framåt - När färre gör papperskopior av sina bilder, försöker de utveckla nya fotoprodukter. Till exempel blir kanvastavlor en populär produkt.
2009 - Fabriken i Tanumshede får nya maskiner som kan trycka fotoböcker.
2010 - I april varslas alla 49 anställda.
2010- I september stängs fabriken i Tanumshede, produktionen flyttar till Wetteren, utanför Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista